Hoe kies je de resolutie van je beeldscherm

Hoe kies je de resolutie van je beeldscherm?

Ben je op zoek naar een nieuw beeldscherm? Dan krijg je te maken met verschillende termen, waar je misschien geen verstand van hebt. In dit artikel bespreken we één van de termen die belangrijk is, bij het aanschaffen van een beeldscherm. Namelijk beelscherm resolutie en scherpte. De benamingen UHD en full HD zullen je vast niet onbekend in de oren klinken. We bespreken ze allemaal in dit artikel.

Hoe werkt het precies

De scherpte van het beeld hangt af van het aantal pixels. Dit is aangegeven in lengte keer breedte. Hoe meer pixels jouw beeldscherm heeft, hoe scherper het beeld zal zijn. Fabrikanten duiden het aan in “getal x getal pixels”.

UHD is momenteel populair

Er is zelfs al 8K, maar 4K is momenteel de meest populaire beeldscherm resolutie die gebruikt wordt. Het is ook wel bekend als UHD, deze afkorting staat voor Ultra-high-definition of ultra HD. Het is een veel gebruikte resolutie omdat er op dit moment nog maar weinig apparaten, en TV zenders zijn die uitzenden in een 8K resolutie. Het is dus op dit moment de meest gangbare resolutie die een zeer hoge kwaliteit levert. UHD is ook wel te herkennen aan 3840 x 2160 pixels.

Full HD resolutie nog veel gebruikt

De revolutie van het beeldscherm begon allemaal met HD ready en full HD. Dit was het moment dat we pas echt een enorm verschil gingen zien. Uiteraard is het verschil tussen full HD en UHD nog steeds groot, maar de hype rondom de upgrade was wel minder groot. Full HD geeft nog steeds een enorm scherp beeld. En kan prima gebruikt worden tijdens het kijken van een film, of het spelen van een game. Full HD is 1920 x 1080 pixels.

Retina

Dan bestaat er ook nog het retina-beeldscherm. Dit beeldscherm bevat zoveel pixels dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen individuele pixels.

Hoe kies je de resolutie van je monitor

Wanneer je geen of weinig verstand hebt van alle benamingen, kan het zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar er zijn twee vragen die jij jezelf kunt stellen. Waar ga je de monitor voor gebruiken? En wat is belangrijk voor jou? Wil je gamen en films kijken in de hoogste kwaliteit? Dan is het aan te raden om voor een UHD monitor te gaan. Gebruik je het scherm eigenlijk alleen maar voor het maken van verslagen en internetten? Dan kun je kosten besparen door te kiezen voor een full HD monitor.

Wil je meer weten over computers en beeldschermen? Lees dan ook onze andere artikelen!