wat is de verversingssnelheid van je monitor of laptop

Wat is de verversingssnelheid van je monitor?

Verversingssnelheid Monitor en Laptop

Wil je meer weten over verversingssnelheid? Lees dan snel verder! In dit artikel ga ik jou uitleggen wat het precies is, hoe je het kunt herkennen, en waarom het belangrijk is. Verversingssnelheid is een term waar steeds meer over gesproken wordt, dit omdat de technologie in het algemeen steeds geavanceerder wordt.

Wat is verversingssnelheid

Om het maar simpel te zeggen is verversingssnelheid de snelheid van het vernieuwen van het beeld. De verversingssnelheid wordt aangegeven in hertz (Hz), het toont aan hoeveel beelden je monitor of laptop weergeeft per seconde. Hoe hoger het getal hoe vloeiender het beeld zich voortbeweegt. Om een hoge verversingssnelheid te bereiken, is ook het aantal FPS belangrijk. FPS staat voor frames per second, en geeft aan hoeveel beelden per seconde een videokaart kan produceren. Wanneer je dus een 144 Hz monitor of laptop hebt, en de beste prestaties wilt bereiken. Dient jouw videokaart minimaal een FPS van 144 te hebben. Het is overigens geen probleem om een videokaart te gebruiken met een lager aantal FPS. Echter kun je dan niet genieten van de snelste verversingssnelheid.

Hoe belangrijk is verversingssnelheid

Refresh rate monitor en verversingssnelheid laptop belangrijk? Wanneer je jouw monitor of laptop gebruikt voor dagelijkse taken is de verversingssnelheid niet zo’n belangrijke factor. Denk aan het typen van verslagen, het navigeren in Windows, browsen op het internet, of het kijken van een film. Deze taken verlangen geen hoge verversingssnelheid, en kunnen prima gedaan worden op een monitor met bijvoorbeeld 50 of 60 Hz.

Maar tijdens het spelen van een game kan verversingssnelheid wel degelijk belangrijk zijn. En ja ik leg de nadruk op “kan”, dit omdat het er maar net aan ligt wat voor type game je speelt. Daarnaast is het maar de vraag wat jij verlangt. Wil jij een hoog niveau behalen? Dan is het aan te raden om te gamen op een 240 Hz scherm, dit wordt vaak gedaan binnen de E-sports. Speel je vaak shooters en racegames? Dan kun jij prima gamen op een 144 Hz scherm! Voor adventure games kom je al een heel eind met een 60 Hz beeldscherm.
Om de verversingssnelheid te herkennen dien je een vergelijking te doen. Het is namelijk maar net wat je gewend bent. Vaak merk je het wel als je gaat gamen op een monitor met een lage verversingssnelheid, nadat je een game hebt gespeeld op een monitor met een hoge verversingssnelheid.