wat doet het ram geheugen

Wat doet het RAM geheugen?

Wat voor ram geheugen heb ik nodig voor mijn laptop?

Om je laptop comfortabel te kunnen gebruiken, moet hij over voldoende RAM-geheugen of intern werkgeheugen beschikken. Maar wat is RAM en hoe kies je het goed? Dit is wat we in deze tekst zullen bespreken.

Wat doet het RAM geheugen?

Om het juiste RAM-geheugen voor een laptop te kunnen kiezen, moet je de ram geheugen betekenis begrijpen. RAM staat voor Random Access Memory. RAM werkt samen met de processor om de verschillende berekeningen uit te voeren die de processor nodig heeft om de programma’s die je gebruikt uit te voeren. Het zijn de RAM-arrays die de taak krijgen om deze berekeningen snel uit te voeren. Wanneer het geheugen onvoldoende wordt, neemt de harde schijf het over, maar omdat dit niet zijn rol is, ondervindt de PC daar de gevolgen van door te vertragen of te “bevriezen”.

RAM heeft de afgelopen jaren een grote evolutie doorgemaakt. De twee meest gangbare formaten zijn tegenwoordig DDR3 en DDR4. Hoewel er nog steeds veel DDR3 RAM beschikbaar is, biedt het nieuwere DDR4-formaat de allernieuwste prestaties, vooral voor het steeds grotere RAM-verbruik van veelgebruikte programma’s. Daarom, als je nu je computersysteem aan het configureren bent, is het sterk aan te raden dat je een moederbord kiest dat DDR4 kan ondersteunen, wat je alle speelruimte zal geven om ram geheugen uitbreiden mogelijk te maken.

De hoeveelheid ram geheugen wordt gemeten in gigabytes (GB). Laptop RAM-modellen hebben meestal 2, 4, 8 of 16 GB per strip. Sommige modellen bieden 32, 64 of zelfs 128 GB. Het standaard aantal is 8 GB. Voor kantoorgebruik is 8 GB meestal voldoende. Voor gaming is minimaal 16 GB vereist, waarbij 32 GB ideaal is voor meer kracht en snelheid. Om te voorkomen dat je te veel RAM koopt, moet je je ervan bewust zijn dat je moederbord een beperkt aantal RAM-sleuven heeft en dat er een limiet is aan de hoeveelheid RAM die je besturingssysteem aankan.

Wat doet een ram geheugen nog meer

Het zorgt voor de snelheid van de laptop. Dit wordt uitgedrukt in in megahertz (MHz). Het komt overeen met de verwerkingssnelheid van het RAM. Hoe hoger de meting, hoe sneller en stabieler de array. Net als bij GB is een teveel aan MHz nutteloos, omdat het moederbord een maximumfrequentie ondersteunt die niet mag worden overschreden. Om de frequentie van een strook te weten te komen, deel je gewoon het getal in het PC+cijfer door 8 (8 bits = 1 byte). Een PC8600 RAM, bijvoorbeeld, heeft een frequentie van 1075 MHz.

Hoe het RAM-geheugen van een laptop te vergroten

Je hebt al een paar jaar een laptop en je begint hem een beetje traag te vinden, vooral sinds je Windows 10 hebt geïnstalleerd met je 1 GB RAM. Als je computer het toelaat, kun je het geheugen verhogen en nog een paar jaar van je laptop genieten.

Om dit te doen, moet je weten hoeveel RAM het moederbord van de PC kan ondersteunen. Je kunt deze informatie vinden in de specificaties, in de gebruikershandleiding als je die nog hebt, op Google of op de website van de fabrikant.