wat is een schermdiagonaal?

Wat is een schermdiagonaal?

Laptop inch maten: welke zijn er en wat is het juiste model voor je?

Met de veelheid aan verschillende laptopformaten is het niet eenvoudig een aankoopbeslissing te nemen: we laten je zien welke beeldschermdiagonaal in centimeters schuilgaat achter de inch-specificaties. Bovendien geven we nuttige informatie om je te helpen de juiste maat laptop te vinden voor je individuele doel.

De grootte van laptops wordt meestal aangegeven in inches en beschrijft de beeldschermdiagonaal. Het frame is niet inbegrepen en kan enkele centimeters toevoegen, wat leidt tot een grotere totale lengte en breedte. Dit aspect speelt een doorslaggevende rol, vooral in verband met de ruimte die je aan je bureau hebt. Je moet ook nagaan of je het respectieve formaat zonder beperkingen kunt vervoeren als je je laptop bijvoorbeeld voor zaken gebruikt of vaak om privéredenen op verschillende plaatsen gebruikt.

Hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare laptop inch afmetingen. Om de afmetingen van inch in cm om te zetten zul je je eerst afvragen : hoe groot is een inch? Een inch komt exact overeen met 2, 54 centimeter.

Er zijn laptops met een beeldscherm van tien tot twintig centimeter. Diagonaal gemeten betekent dit van 25,4 centimeter tot 50,8 centimeter.

Welke beeldscherm grootte moet je kiezen?

Zelden vind je toestellen met een schermdiagonaal kleiner dan tien inch. Verder vallen varianten tussen 10 en 13 inch strikt genomen onder notebooks, modellen vanaf 15 inch onder laptops. Tegenwoordig maken fabrikanten echter meestal geen onderscheid meer tussen de twee termen. De keuze van het formaat van een laptop hangt in de eerste plaats af van de vraag of je voor je dagelijks gebruik de voorkeur geeft aan een groot of een klein scherm en hoe vaak je het apparaat vervoert. Modellen tussen tien en 17 inch worden het meest gebruikt.

Laptops met een beeldschermdiagonaal van tien inch zijn ideaal als je vaak onderweg bent en kleine taken wilt uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld in de trein of het vliegtuig korte teksten schrijven of aantekeningen maken. Het lage gewicht en de compacte afmetingen maken deze laptops tot de ideale metgezel. Deze modellen zijn echter minder geschikt voor toepassingen zoals beeld- of videobewerking vanwege het kleine scherm.

Laptops met een beeldschermdiagonaal van 17 inch zijn ideaal voor gamers en filmliefhebber. Dankzij de grote schermdiagonaal zijn ook details probleemloos te zien, waardoor de game- en filmervaring naar een hoger niveau wordt getild. Bovendien wordt het werken veel gemakkelijker gemaakt doordat twee vensters naast elkaar kunnen worden geplaatst, zodat je een beter overzicht hebt en tijd bespaart. Ook hier is het raadzaam de laptop op de plaats van gebruik te zetten. Het is niet geschikt voor reizen vanwege het relatief hoge gewicht en de grote afmetingen. Sommige mensen kiezen voor een nog groter formaat van het scherm. Als je je laptop uitsluitend thuis gebruikt, is het niet nodig het model met de grootste beeldschermdiagonaal te kiezen. Met de juiste accessoires, zoals een toetsenbord, een extern scherm en een computermuis, kunnen ook kleinere versies comfortabel worden gebruikt. Het werkgeheugen, de opslagruimte en de processor van het toestel spelen in dit verband dus een veel centralere rol.