Wat is de Kloksnelheid van een Processor

Wat is de Kloksnelheid van een Processor

Wat is de Kloksnelheid van een Processor

Wanneer je geen verstand van computers hebt, zal de term kloksnelheid misschien raar klinken. Echter kan de kloksnelheid van een laptop zeer belangrijk zijn voor het behalen van jouw doelen. Een hoge kloksnelheid kan nodig zijn voor het juist laten functioneren van apps en games. Denk bijvoorbeeld aan snelle berekeningen maken in Excel, of het verwerken van handelingen in games. Hoe hoog de snelheid van jouw processor is hangt helemaal af van het type.

Wat is een goede kloksnelheid

Het is moeilijk om te zeggen wat een goede kloksnelheid is. Het hangt namelijk helemaal af van wat jij wilt doen met de laptop. Welke apps wil je gebruiken? En welke games wil je spelen? Iedere app en game heeft minimale systeem vereisten. Deze eisen vertellen jou waar jouw laptop aan moet voldoen om de app of game te kunnen gebruiken, daar staat dus ook de minimale kloksnelheid in vermeld. Je kunt de kloksnelheid van jouw processor aflezen aan het aantal GHz, dit wil niet zeggen dat bijvoorbeeld 2.8 GHz minder krachtig is als 3.4 GHz. Het hangt namelijk ook nog af van de architectuur, die kan efficiënter zijn.

Kloksnelheid ram geheugen

Dan is er ook nog de kloksnelheid van het RAM geheugen, deze is te herkennen aan het aantal MHz. Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar iedere snelheid kunt gebruiken, het moederbord van de laptop of PC moet het namelijk wel kunnen verwerken. Hoeveel MHz jouw moederbord kan verwerken kun je vaak lezen in de handleiding van het moederbord.

Hoeveel GHz heb ik nodig

Hoeveel GHz je nodig hebt hangt helemaal af van wat jij wilt doen met de laptop. Ben je iemand die bijvoorbeeld Excel gebruikt voor het maken van berekeningen? Dan heb je volgens Microsoft minimaal een dual core processor nodig met een kloksnelheid van 1.6 GHz. Wanneer je een gamer bent is het aan te raden om een quad core processor te gebruiken met een kloksnelheid van minimaal 3 GHz. Ook wanneer je videobeelden in hoge kwaliteit wilt bewerken of streamen is een hoge kloksnelheid belangrijk.

Kloksnelheid voor games

Wanneer je optimaal wilt genieten van jouw games, ontkom je niet aan een hoge kloksnelheid. Dit omdat beelden en handelingen op hoge snelheden verwerkt moeten worden. Dit vraagt veel van jouw processor. Uiteraard hangt het ook hier weer af van het type game, en settings waarop jij de game wilt spelen. Deze is nogmaals terug te vinden in de minimale systeemvereisten. Als gamer maak je uiteraard gebruik van een externe videokaart, op deze videokaart zit een aparte processor. Kijk dus ook naar het aantal GHz van de videokaart processor.

Kloksnelheid testen

De kloksnelheid kun je testen met verschillende apps die je kunt downloaden voor jouw laptop. Dit noemen ze ook wel een processor stress test. Apps die vaak gebruikt worden zijn Cinebench en Blender.

Kloksnelheid laptop verhogen

Wil je de kloksnelheid van jouw processor of RAM geheugen verhogen? Dit zou je kunnen doen door simpelweg een nieuwe laptop te kopen, of indien dit mogelijk is het RAM geheugen te vervangen. Lees wel even de handleiding door om te kijken hoeveel MHz jouw laptop kan verwerken. Je kunt jouw processor ook laten overklokken, echter is het niet aan te raden om dit zelf te doen. De processor kan namelijk oververhit raken en kapot gaan.

Kloksnelheid bekijken in Windows en MAC OS

Lees hieronder hoe je de kloksnelheid van jouw processor kunt bekijken.

Windows

Druk de toetsen Ctrl + Shift + Esc gelijktijdig in. Klik vervolgens op het tabblad prestaties.

MAC OS

Ga met je muis naar het Apple-logo linksboven in beeld en klik erop. Kies nu voor “over deze MAC”.