Wat is een anti glare beeldscherm

Wat is een anti glare beeldscherm?

De reflectie bij een laptop scherm

Op zonnige zomerse dagen is het erg verleidelijk om buiten op je laptop te gaan werken. Het zonlicht kan echter zeer hinderlijke reflecties op het scherm van je laptop veroorzaken. Om niet te veel last te hebben van deze reflecties, kun je de helderheid en het contrast van je scherm zo goed mogelijk aanpassen. Simpelweg op een schaduwrijk plekje gaan zitten helpt natuurlijk ook. Als je een laptop hebt met een erg spiegelend scherm, is het aanbrengen van een anti reflectie folie ten zeerste aanbevolen. Zo’n folies zijn verkrijgbaar voor nagenoeg alle gangbare afmetingen van laptop schermen. Ze bezitten een mat, anti-reflecterend oppervlak waarmee je ook zonder problemen een touchscreen kunt bedienen. De folie beschermt het scherm bovendien tegen vuil en tegen beschadigingen. Ben je van plan om vaak buiten op een laptop te werken? Dan doe je er goed aan om al bij de aankoop hiermee rekening te houden. Je schaft dan het best een laptop aan met een zogenaamd anti glare beeldscherm.

Wat is een anti glare beeldscherm?

Laptops zijn verkrijgbaar met glanzende, niet-ontspiegelde (glare) schermen of met matte, ontspiegelde anti glare schermen. Bij een anti glare beeldscherm treden weinig of geen hinderlijke reflecties op. De elektronische opbouw van beide soorten schermen is identiek. Bij een anti glare scherm zit er echter een speciale coating op het buitenoppervlak. Deze coating zorgt ervoor dat invallende lichtstralen in alle richtingen worden weerkaatst, zodat er geen spiegeleffect optreedt. Een glanzend scherm veroorzaakt veel meer reflecties, maar levert wel een helderder en contrastrijker beeld op met een intensere kleurweergave. Bij laptops die binnen in huis gebruikt worden voor multimediatoepassingen of videospelletjes, geniet een glanzend scherm daarom de voorkeur. Voor een laptop die in verschillende lichtomstandigheden zowel binnen als buiten een duidelijk beeld moet tonen, kies je het best een anti-glare scherm.

Privacy scherm voor laptop

Een privacy schermfilter vermijdt dat omstaanders persoonlijke gegevens of gevoelige informatie zien terwijl je aan het werken bent op je laptop. Zo’n privacy filter bestaat uit een dunne folie die boven op het laptopscherm wordt aangebracht. De filters zijn verkrijgbaar voor vrijwel alle schermformaten. Als je recht voor het scherm zit, zie je een zeer helder en duidelijk beeld. Van opzij zie je echter alleen maar een zwart scherm. Privacy schermfilters verminderen bovendien de reflectie van invallend licht en voorkomen krassen en beschadigingen van je laptopscherm.