wat is een besturingssysteem voor je laptop

Wat is een besturingssysteem voor je laptop?

Wat is een besturingssysteem voor je laptop

Wanneer je een probleem hebt met je computer, wanneer je een computer wilt kopen of wanneer je op zoek bent naar informatie, hebt je misschien al gehoord over het “besturingssysteem”. Wat doet een besturingssysteem?

In de informatica is het besturingssysteem (OS) de interface tussen de gebruiker, de programma’s en de computeronderdelen. Wanneer je je computer aanzet zal het besturingssysteem ervoor zorgen dat je een duidelijk scherm krijgt. Het zorgt voor de installatie van je software of externe apparaten.

De verschillende besturingssystemen

Wat is het beste besturingssysteem voor een laptop? In de informatica zijn de vier belangrijkste besturingssystemen: Windows, OS X en Linux en Google. Deze besturingssystemen zijn in de loop van de tijd geëvolueerd, zodat er verschillende versies zijn. Ondertussen heeft Google ook een eigen besturingssysteem voor Chromebook.

Microsoft Windows is gemaakt door Microsoft en is nu de meest gebruikte van de besturingssystemen. De versie die nu meest wordt verkocht is Windows 10, maar je kunt ook oudere versies vinden: Windows 8, Windows 7, Windows Vista of Windows XP. Dit systeem wordt verkocht op verschillende merken computers (Acer, Asus, Dell, HP, Sony, Toshiba…). Ondertussen wordt ook Windows 11 of de markt gebracht.

Apple MacOS (vroeger OS X)

Dit besturingssysteem is ontwikkeld door Apple. Het is alleen aanwezig op computers van het merk Apple (Macintosh). Deze zijn gemakkelijk te herkennen aan het logo, een appel. De versies die nu worden verkocht zijn macOS Sierra, en versie macOS High Sierra die in het najaar van 2017 werd uitgebracht.

Linux

Linux het minst bekende van de besturingssystemen. Het wordt zelden standaard geïnstalleerd op een computer. Gratis en open source, wordt het meestal gebruikt door mensen met goede computervaardigheden.

Elk besturingssysteem heeft zijn eigen presentatie en ergonomie, maar dit heeft vooral gevolgen voor het gebruik van software. Sommige software kan inderdaad alleen op OS X of Windows worden gebruikt.

Chrome OS

Dit besturingsprogramma is afgeleid van Google’s succesvolle browser en is het verre neefje van Android. Oorspronkelijk beperkt tot een eenvoudig browservenster, is het in de loop van de jaren verrijkt. Eerst met de komst van een echte window manager en native applicaties, de Chrome Apps. Vervolgens met de toevoeging van de Android software bibliotheek in 2016. Chrome OS presenteert zich als een eenvoudig systeem voor degenen die al ervaring hebben met een Android-smartphone of -tablet. Er is geen zichtbaar verschil tussen een native applicatie zoals de browser en een Android applicatie.