wat is beeldscherm helderheid

Wat is beeldscherm helderheid?

Alles over de Helderheid van jouw Beeldscherm

De meeste mensen hebben het vaak over de snelheid en de kracht van een laptop, echter is de helderheid van het beeldscherm ook een belangrijk aandachtspunt. In iedere situatie willen we de gebeurtenissen op het beeldscherm kunnen waarnemen. Vaak kopen mensen een laptop, en klagen ze uiteindelijk over het scherm omdat ze zich er niet in hebben verdiept. In dit artikel behandelen wij de helderheid van beeldschermen, en proberen wij jou op weg te helpen bij het vinden van de juiste laptop.

Wat is beeldscherm helderheid

Om het maar simpel te zeggen geeft de helderheid van het beeldscherm aan hoeveel licht er maximaal van het scherm afkomt. Bij de maximale helderheid zal het contrast beter zijn, en zal je minder last hebben van reflectie door de zon of in fel verlichte ruimtes. De helderheid van een beeldscherm wordt weergegeven in nits of candela per vierkante meter. Om het te verduidelijken, 1 nits is gelijk aan 1cd/m2.

Wat is een goede helderheid voor monitor

Welke helderheid goed is hangt helemaal af van wat jij verlangt. Wij kunnen wel alvast zeggen dat het niet altijd nodig is om de maximale helderheid te gebruiken. Dit neemt namelijk veel energie van de batterij, en op schermen met een witte achtergrond kan het zorgen voor dode pixels. Hieronder meer uitleg over de helderheid van een beeldscherm.

Lage maximale helderheid (onder de 250 nits)

Een beeldscherm die minder dan 250 nits heeft, mag beschouwd worden als een laptop met een lage maximale helderheid. Laptops met deze schermen komen het beste tot hun recht in binnenruimtes, en zijn geschikt voor het uitvoeren van de basistaken. Zoals het typen van teksten en e-mailen.

Standaard beeldscherm (250 -300 nits)

Een standaard beeldscherm beschikt meestal over 250 tot 300 nits. Ben jij een liefhebber van het kijken van films en series? Dan is dit beeldscherm prima. Je kunt dit scherm ook buiten gebruiken bij matig zonlicht.

Hoge helderheid (300 nits of meer)

Ben jij iemand die foto’s en video’s bewerkt? Dan raden wij aan om voor een laptop te gaan met een beeldscherm van 300 nits of hoger. Deze laptops zijn ook zonder problemen te gebruiken in de buitenlucht en fel verlichte ruimtes.

Hoe verander ik mijn beeldscherm helderheid

Schermhelderheid wijzigen? Dan kan uiteraard op iedere laptop. Op de meeste moderne laptops zitten toetsen waar je het mee kunt doen, in het geval van mijn laptop zijn het de F11 en F12 toets. Heb je deze toetsen niet? Of kun je ze niet vinden? Dan kun je de helderheid van jouw beeldscherm ook aanpassen in de instellingen van Windows. Klik op start en klik vervolgens op het tandwiel om naar de instellingen van Windows te gaan. Klik nu op systeem, nu krijg je direct de optie om de helderheid van jouw beeldscherm te wijzigen.