wat is een ssd schijf

Wat is een SSD schijf?

Wat is een SSD drive en waarom een SSD gebruiken

Waar je vroeger alleen nog de HDD had, is er nu ook alweer een aantal jaar de SSD harde schijf. Wij kunnen alvast verklappen dat deze schijf vele voordelen met zich meebrengt. In dit artikel gaan we dieper in op de SSD schijf, en proberen wij jou te begeleiden bij de aankoop van jouw nieuwe laptop.

Wat is een SSD schijf

SSD staat voor Solid State Drive, en heeft dezelfde functie als een HDD. Het opslaan van bestanden. Er zit wel een andere techniek achter, het is namelijk een digitaal opslagmedium en maakt gebruik van flash of SDRAM geheugen. Een HDD maakt gebruik van bewegende onderdelen, een SSD doet dit niet.

Wat is beter HDD of SSD

Deze vraag is simpel, een SSD is beter. Een SSD is veel sneller dan de traditionele HDD. Waar de HDD gemiddeld 40 seconden tot 1 minuut nodig heeft om Windows of een app op te starten, doet een SSD dit binnen 15 seconden. Daarnaast maakt een SSD amper tot geen geluid.

Wat gaat langer mee SSD of HDD

Zoals je al kon lezen beschikt een HDD over bewegende onderdelen, dit maakt hem kwetsbaar. Door de hitte kan er slijtage gaan ontstaan, en uiteindelijk zal de schijf kapot gaan. Omdat een SSD geen gebruik maakt van deze onderdelen, zal hij in de meeste gevallen langer meegaan.

Wat is een goede SSD schijf

Welke SSD schijf goed is hangt af van verschillende factoren. Het hangt er bijvoorbeeld af van wat jij met jouw laptop doet. Beschikt hij over voldoende opslag? En hoe snel moet hij bestanden kunnen verplaatsen? Uiteraard heeft ook het merk invloed op de kwaliteit van de SSD schijf, een Samsung SSD is bijvoorbeeld een zeer stabiele SSD die veel mensen gebruiken. Het type aansluiting van de SSD heeft invloed op de lees en schrijfsnelheid. Een M.2 NVMe SSD is sneller dan een M.2 SATA SSD. Wanneer je iemand bent die vaak grote bestanden verplaatst, is het dus verstandiger om voor een laptop te gaan met een M.2 NVMe SSD.