Wat je moet weten over een Videokaart
Ben je op zoek naar een nieuwe laptop? Dan kan de videokaart een belangrijk aandachtspunt zijn. In dit artikel gaan we je meer vertellen over deze kaart. Waarom heb je er één nodig? Welke soorten zijn er? En wanneer is een videokaart belangrijk? Al deze vragen, en nog veel meer gaan we voor jou beantwoorden.
Wat is een videokaart
Iedere laptop beschikt over een videokaart, dit kan een aparte kaart zijn, of een kaart die in het moederbord is gebouwd. De kaart is een onmisbaar onderdeel van de laptop, zonder de kaart zou je geen beeld krijgen. Hij zet de code van de software om in een visueel beeld.
Waarom heb je een videokaart nodig
Zoals je al kon lezen is het een onmisbaar onderdeel binnen jouw laptop. Echter zijn er nogal wat verschillende kaarten verkrijgbaar. Voor de standaard handelingen, zoals het bedienen van Windows, het typen van een document of e-mail, en het bekijken van een video, voldoet de ingebouwde kaart. Wil je de nieuwste games op de hoogste instellingen spelen? Of wil je gebruik maken van foto en videobewerkingssoftware? Dan heb je een kaart nodig die voldoet aan de hoogste eisen. Deze eisen staan meestal vermeld bij de informatie over een game of software.
Videokaart gaming
Om optimaal te kunnen gamen heb je dus een kaart nodig die aan hoge eisen kan voldoen. Binnen de gaming community is er nogal eens een discussie over de AMD videokaarten en de NVIDIA videokaarten. AMD en NVIDIA zijn merknamen voor de chipset die op de kaart zit. Echter leveren beide fabrikanten gewoon enorm goede kaarten. Kijk bij de aanschaf van een kaart altijd naar het getal die is verwerkt in de benaming van de kaart, hoe hoger het getal, hoe krachtiger de kaart.
Voor gaming raden wij minimaal een GTX 1050 kaart aan, deze is geschikt voor het spelen van bijvoorbeeld Fortnite en League of Legends. Wil je VR games gaan spelen? Dan raden wij minimaal een GTX 1060 kaart aan.
Wat is een GPU
GPU staat voor graphics processing unit, en is een andere benaming voor de al eerder beschreven chipset. De GPU neemt de taken over van de CPU tijdens bijvoorbeeld het gamen of live streamen. De CPU is verantwoordelijk voor de rekenkracht van de computer. Omdat de CPU al voldoende taken heeft te doen binnen Windows, is een krachtige GPU zeker geen overbodige luxe tijdens het gamen, of het bewerken van bijvoorbeeld foto’s en video’s. De GPU is dus eigenlijk een extra CPU die in de kaart zit verwerkt.
Wat is het verschil tussen een videokaart en een grafische kaart
Tegenwoordig is er geen verschil meer tussen deze twee kaarten, dit omdat de kaarten samen zijn gevoegd. Vroeger was er wel een verschil, dit omdat er toen nog 2D kaarten en 3D kaarten bestonden. Vandaag de dag zijn het dus gewoon verschillende benamingen voor hetzelfde product.
Meer weten over computers? Lees dan ook onze andere artikelen.