Wanneer je weinig verstand hebt van computers, kunnen de benamingen van de hardware nog wel eens verwarrend zijn. We gaan het in dit artikel hebben over de opslag van de computer, we spreken dan over een interne harde schijf. En niet het RAM geheugen, waar veel mensen het nog wel eens mee verwarren. Producenten en ICT’ers gebruiken ook wel de benaming HDD, dit staat voor Hard Drive Disk.
Wat is HDD geheugen
Op het HDD geheugen worden jouw bestanden en het besturingssysteem opgeslagen. Het RAM geheugen is verantwoordelijk voor het korte termijn geheugen. Zoals bijvoorbeeld onthouden waar je zojuist op hebt geklikt, of welke tekst je hebt gekopieerd. Het is een schijf met fysiek bewegende onderdelen. Maar je kunt ook kiezen voor SSD, dit staat voor Solid State Drive. Een SSD heeft geen bewegende onderdelen en is ook stukken sneller.
Wat is een goede harde schijf
Welke schijf je moet kiezen hangt helemaal af van wat jij wilt. Natuurlijk kijk je altijd eerst naar het aantal GB of TB, dit staat voor Gigabyte en Terabyte. En geeft aan hoeveel je kunt opslaan op de schijf, TB is altijd meer dan GB. Ook is het verstandig om naar de lees en schrijfsnelheid te kijken, dit heeft invloed op het openen en verplaatsen van bestanden. Ben je een gamer? Of gebruik je jouw laptop of computer voor school of werk? Dan kan ik je alvast zeggen dat je een SSD schijf moet gaan gebruiken, om de beste prestaties te benaderen. Wil je een externe harde schijf gaan gebruiken die snel leest en schrijft? Kies er dan één met een USB 3.0 aansluiting, en sluit deze aan op de USB 3.0 poort van jouw laptop of PC. Ons advies is om voor een systeem te gaan met een SSD en HDD. Gebruik de SSD voor het besturingssysteem en de programma’s, en de HDD voor het opslaan van jouw bestanden.
Hoe lang kan een harde schijf mee
Er kan natuurlijk altijd iets kapot gaan aan de schijf, maar gemiddeld leeft een HDD 10 jaar. Zorg dus altijd voor een goede back-up wanneer je de intentie hebt om bestanden langer te bewaren. De bewegende onderdelen gaan slijten door de hitte, dit is vaak de reden van het kapot gaan. Zoals je al kon lezen heeft een SSD geen bewegende onderdelen, deze zou dus langer mee moeten gaan. Het is dus ook maar net hoe jij met jouw systeem omgaat, tijdens bijvoorbeeld het gamen zal de temperatuur al veel sneller oplopen. Goede koeling en ventilatie is dus geen overbodige luxe.
Hoeveel kost een harde schijf
De prijs van een schijf hangt af van verschillende factoren. Vaak heeft het merk invloed, maar uiteraard ook de hoeveelheid opslag en de lees en schrijfsnelheid. Een interne HDD van 2TB is bijvoorbeeld al te kopen voor €60. Wil je een SSD? Dan ben je toch wel iets meer geld kwijt. Een interne SSD van 2TB kost ongeveer €149.