Wat is het paneeltype van je laptop

Wat is het paneeltype van je laptop

Wat je moet weten over schermtechnologie

Het scherm van jouw laptop beschikt over een paneel. Bij ieder scherm is het paneel anders, zo is er een TN, IPS, VA of OLED paneel. Ieder paneeltype heeft zo zijn voor en nadelen, en vaak heeft het paneel ook invloed op de prijs van de laptop. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende panelen, en proberen we jou op weg te helpen bij het vinden van de juiste laptop.

Wat is het paneeltype van je laptop

De verschillende panelen kun je herkennen aan een aantal eigenschappen. De keuze voor een paneel hangt vaak samen met het doel wat jij voor ogen hebt. Zo heeft een gamer andere eisen als een standaard laptop gebruiker. En dan zijn er ook nog een grafische designers, die uiteraard zo dicht mogelijk bij echte kleuren willen komen.

TN paneel

Bij een TN paneel zijn de kleuren van het scherm flets, en is de reactietijd enorm hoog. Het TN paneel is dus een perfect beeldscherm voor gamers die competitief gamen. Door de snelle reactietijd ben jij sneller dan jouw tegenstanders, vooral in schietspellen zoals bijvoorbeeld Call of Duty of Battlefield.

VA paneel

Een VA paneel kenmerkt zich door zijn diepere zwarte waardes, en een betere kijkhoek. Je hebt dus goed zicht van verschillende hoeken. Handig voor wanneer je met meerdere mensen naar het scherm kijkt, en er niet allemaal recht voor kunt zitten.

IPS paneel

Het IPS paneel is geschikt voor gamers die niet echt geven om reactietijd, en bijvoorbeeld veel fantasie games spelen. Dit omdat dit paneel voor een prachtige kleurweergave zorgt. Ook is net zoals bij het VA paneel de goede kijkhoek een positieve eigenschap.

OLED

Dan is er ook nog het OLED paneel. Met een OLED paneel krijg jij de beschikking over de beste kijkhoek en kleurweergave. Ook levert het paneel een hoog contrast en diepe zwartwaarden. De maximale helderheid is helaas wel lager.

Wat is beter VA of IPS

Het ligt er maar net aan wat voor jou belangrijk is. Een VA paneel levert diepe zwartwaardes, maar minder kleurweergave. Is kleur belangrijk voor jou? Dan is het aan te raden om voor een IPS paneel te gaan. Het IPS paneel is een lust voor het oog wanneer je kleurrijke fantasie spellen speelt, of kleurrijke films bekijkt.

Wat is beter IPS of OLED

Wil je genieten van een hoge kleurweergave en diepe zwartwaarden? Dan kun je het beste voor OLED kiezen. Het is eigenlijk een combinatie van IPS en VA. Je kunt dus wel stellen dat een OLED scherm de betere van de twee is. Wel moet je dealen met een lagere maximale helderheid.

Wat is een WVA beeldscherm

Dan is er ook nog een WVA paneel, deze kom je niet zo vaak tegen. Mensen noemen dit paneel ook wel een compromis tussen een TN en IPS paneel. Het kleurbereik en de kijkhoek is beter als je hem vergelijkt met een TN paneel, maar ook alweer niet zo goed als een IPS paneel. De afkorting staat trouwens voor Wide Viewing Angle, sommige mensen beweren dat het paneel is bedacht door het merk DELL.