Wat is een processor?
Als je een nieuwe computer of laptop gaat aanschaffen, kun je er niet omheen, de processor. De processor staat altijd genoemd bij de eigenschappen van de computer. Maar wat is een processor eigenlijk en waarom moet je erop letten, als je een computer koopt?
Wat doet een processor?
Een ander woord voor processor is CPU, Central Processing Unit, in het Nederlands betekent dat centrale verwerkingseenheid. Een processor wordt ook wel het hart of het brein van de computer genoemd. Het is de hoofdchip van de computer, die de aansturing van de computer en alle berekeningen, die de computer uit moet voeren, regelt. Hoe krachtiger de processor is, hoe meer taken de processor per seconde uit kan voeren. De processor bepaalt dus voor een groot deel de snelheid van de computer. Als je een computer aanschaft is het dus belangrijk om te kijken, wat voor processor er in de computer zit, omdat deze voor een groot deel bepaalt, hoe snel je met de computer kunt werken.
Welke processor jouw laptop of computer nodig heeft, is afhankelijk van wat je met je laptop wil doen. Als je je computer alleen gaat gebruiken voor tekstverwerken, voldoet elke processor. Dit is namelijk geen ingewikkelde taak voor een processor. Maar als je foto’s of video’s wilt bewerken, dan heb je een betere processor nodig. Ook als je games wilt spelen op je laptop, wordt de processor flink op de proef gesteld en is het dus belangrijk om een laptop met een sterke processor te kiezen.
Hoe werkt een processor?
Een processor is een ingewikkeld onderdeel van een computer en exact uitleggen, hoe deze werkt is dan ook complex. Maar we doen een poging om het in het kort uit te leggen. Een processor werkt in vier fases. In de ophaalfase haalt de processor de opdracht van een programma van de computer. Daarna wordt deze opdracht in de decodeerfase omgezet in een instructie. In de uitvoerfase gaat de processor de benodigde berekeningen uitvoeren en worden de resultaten tijdelijk in het cache geheugen opgeslagen. Vervolgens wordt het eindresultaat in de opslagfase definitief opgeslagen. Dit proces kost slechts een fractie van een seconde, maar het zorgt ervoor, dat jij je computer kunt gebruiken.
In principe kan een processor maar één taak per keer uitvoeren. Met een Duo-Core processor heeft de processor twee kernen, die onafhankelijk van elkaar een taak kunnen uitvoeren. Er zijn ook Quad Core en zelfs Hexa Core processors, die zelfs 4 of 6 taken tegelijk uit kunnen voeren. Hoe meer taken de processor tegelijk kan uitvoeren, hoe sneller de computer uiteraard is en hoe beter de computer ingewikkelde taken aan kan.