Hoe werkt een touchscreen in een laptop

Hoe werkt een touchscreen in een laptop?

Is een touchscreen laptop of monitor iets voor jou?

Jouw laptop is er inmiddels net zo aan toe als de laptop die in de reclame regelmatig voorbij komt. Hij doet het nog, maar hij is ontzettend traag. Daarnaast moet hij al na een uurtje weer aan de lader en je nieuwe game kan er niet eens op geïnstalleerd worden. Hoog tijd voor een nieuwe laptop dus. Maar welke laptop past het best bij jou? Misschien is een touchscreen laptop de beste keuze. Werk je liever op een vaste desktop computer, dan kun je daar een touchscreen monitor bij kiezen.

Wat is touchscreen?

Touchscreen kennen we al een tijdje. Met de introductie van de smartphone en de tablet, werd het touchscreen bij het grote publiek geïntroduceerd. Daarvoor bestonden er ook al touchscreens, alleen zag je die voornamelijk in grote en dure industriële machines. Zoals bijvoorbeeld de machines in de auto industrie. Iedereen weet inmiddels wat een touchscreen is. Een touchscreen reageert op aanraking. Je kunt via het touchscreen je device bedienen. Dit kun je met je vingers doen, maar je kunt ook een touchscreen pen gebruiken. Met een pen kun je nauwkeuriger werken. Handig als je bijvoorbeeld wilt tekenen of schrijven. Dit kan ook op een laptop met touchscreen. Je combineert dan de bediening via het touchpad of muis en het toetsenbord met bediening via het touchscreen. Als je op een laptop met touchscreen werkt, kun je sneller werken. Grote iconen klik je aan met je vinger, formulieren teken je gewoon met de pen, applicaties open je via het touchpad of muis en als je een e-mail wilt typen, gebruik je het toetsenbord. Die e-mail verzend je dan weer door via het touchscreen de knop om te versturen aan te tikken.

Hoe werkt een touchscreen in een laptop of monitor?

Een touchscreen is geen onderdeel van het eigenlijke beeldscherm. Het is een flinterdun laagje dat bovenop het beeldscherm gemonteerd is. In een laptop of monitor wordt een zogenaamd capacitief touchscreen gebruikt, net als in je smartphone. Het touchscreen zelf is een doorzichtige en elektrisch geleidende laag. Op de hoekpunten van het touchscreen staat een lage elektrische spanning. Zodra je één of meerdere vingers op het scherm legt (of vlak erboven), gaat er een zwakke stroom lopen van het scherm naar je vinger. Daar merk je niets van, maar hiermee registreert de touchscreen driver direct waar dit op het scherm is. Het kan ook op meerdere punten tegelijk zijn. Als je met je duim en wijsvinger in- of uitzoomt, maak je gebruik van deze multi-touch eigenschap. Als je een pen gebruikt, werkt dit op dezelfde manier. Je kunt ook de pen en je vingers combineren. Of je nu de voorkeur geeft aan en laptop of een desktop, een touchscreen biedt je de nodige voordelen.